top of page

Kevätsiivousta - irti kofeiiniriippuvuudesta


Maapallon energiat muuttuvat jatkuvasti kevyemmiksi ja korkeavärähteisimmiksi (Schumannin resonanssi). Samaan aikaan ihmiskehoa muutetaan vastaamaan tuota maapallon värähdettä, jolloin saatamme kokea ns. ylösnousemusoireita. Näiden oireiden kirjo on valtava ja se vaihtelee päänsäryistä vatsaoireisiin ja erilaisiin kipuihin pitkin kehoa, ahdistuksesta monenlaisiin tunteenpurkauksiin, väsymyksestä ylivirittyneeseen tilaan ja unettomuuteen. Joillakin saattaa tulla myös ihottumaa ja ihon kutinoita.


Itse olen kokenut lähes noita kaikkia. Joinakin päivinä olen niin väsynyt, että koko päivä menee vähän kuin unessa ja pitää ottaa pitkät päiväunet. Toisina päivinä virtaa ja hyvää oloa riittää vaikka muille jakaa. Myös vatsavaivat ja kehon kipuilut ovat olleet tuttuja.


Kaikilla kehon tuntemuksilla ja vaivoilla on meille viesti, jota pitäisi kuunnella. Niin näiden ylösnousemusoireidenkin kohdalla. Jos sinua väsyttää ylenmäärin, lepää, sillä kehossasi tapahtuu samaan aikaan paljon, jolloin annat sille mahdollisuuden suoriutua tuosta työstään. Jos ahdistaa, pysähdy kuuntelemaan, mikä ahdistuksen taustalla on. Usein siellä on jokin muu tunne, joka haluaa päästä ulos (esimerkiksi tukahdutettu suru siitä, että omat tarpeet eivät ole tulleet kuulluiksi). Myös kehon kivut kertovat siitä, että jokin vanha ja syvälle kätketty tunne on sieltä nousemassa pintaan. Omat vatsavaivani kertoivat minulle sen, että en "sulata" nykyistä maailman tilannetta. Otin aika kiivaasti kantaa ja taistelin somessa minulle tärkeiden asioiden puolesta, mutta lopulta kehoni viisaudessaan kehotti minua ottamaan vähän rauhallisemmin, jotta en ole koko ajan stressitilassa.


Migreeni kehon puhdistamiseen sysääjänä


Alkuvuodesta minulle tuli pitkästä aikaa paha migreeni (josta en ollut kärsinyt ainakaan pariin vuoteen). Migreeniin liittyneen pahoinvoinnin myötä koin sitten voimakkaan tarpeen alkaa puhdistaa kehoani pitkäjänteisemmin. Päätin, että ensiksi vieroitan itseni täysin kofeiinista, sillä eteeni oli tupsahtanut videoita kofeiinin haittavaikutuksista. Se tarkoittaa siis, että pois jäivät kahvi, musta, vihreä ja valkoinen tee ja myöskin suklaa. Energiajuomia en ole käyttänytkään. Koska olin migreenin aikana jo kärsinyt kofeiinin vieroitusoireet (päänsärky ja pahoinvointi), ei päätöksessä pysyminen tuottanut ongelmia. Se on kyllä rehellisyyden nimissä myönnettävä, että rappukäytävästä omaan asuntooni luikerteleva kahvin tuoksu oli alkuun kyllä aika vastustamaton ja vähän häiritseväkin. Mutta olen pysynyt tällä tiellä ja ollut nyt ilman kofeiinia noin puolitoista kuukautta.


Mitä vaikutuksia?


Aika nopeasti huomasin, että oloni ja vireyteni pysyy paljon tasaisempana. Ja tajusin myös sen, miten riippuvainen kofeiinista olin, sillä olin rytmittänyt päiviäni iltapäivään kuuluvan kahvikupillisen mukaan. Huomasin huolestuvani, jos iltapäiväkahvi jäi jostain syystä väliin, sillä en uskaltanut juoda sitä enää illalla yöunien menettämisen pelossa. Pelkäsin myös, että seurauksena on päänsärky, jos minulta jää yksi päivä väliin ilman kahvia. Halusin pois tuollaisesta olotilasta, jossa jokin riippuvuuteni (joka on pitkälti kyllä henkinen) määrittelee päivieni kulkua.


Kofeiinin jäädessä pois olen huomannut myös fyysisen kehoni tulleen joustavammaksi, kun kofeiini ja muut myrkyt (virtsahappo) ovat poistuneet lihaksistani. Taivun joogatessa ja shindoa harjoittaessani paremmin eri asentoihin ilman kipuja. Puhumattakaan siitä, että vatsani on paljon paremmassa kunnossa.


Nyt kun mietin kahvin juomista, mieleeni tulee lähinnä kahvin kitkerä maku eikä sitä tee yhtään mieli.


Mitä kahvin tilalle?


Kahviahan löytyy myös kofeiinittomana, mutta en ole halunnut lähteä niitä kokeilemaan, sillä tuo kahvin maku sinänsä on jo tuntunut vastenmieliseltä. Jos haluat ostaa kofeiinitonta kahvia, on hyvä olla tarkkana, että kofeiinia ei ole poistettu liuottimin vaan ns. Swiss Water -menetelmällä. Löysin kahvin "tilalle" ihanan sikurin (kyllä, sota-aikojen kahvinkorvike). Sikurin maku on mielestäni pehmeä (ei ollenkaan tuota kahvin kitkerää/karvasta makua). Sikuria voi huoletta juoda myös illalla. Olen testannut sen toimivuuden myös retkellä (jossa yleensä kahvi on ihan pakollinen juttu ;). Ihania yrttiteelaatuja löytää myös kofeiinittomina.


Tässä lyhyesti tähänastisesta kofeiinittomasta taipaleestani. Mitään tavoitteita en tämän suhteen ole asettanut, vaan niin kauan jatkan kun hyvältä tuntuu.


Jatkossa julkaisen lisää fiiliksiäni ja muita kevätsiivousmenetelmiä, joiden pariin olen luonnostaan johdattunut, kun olen pysähtynyt kuulemaan, mitä kehoni haluaa kertoa.


Alla vielä linkki ensimmäiseen osaan kolmiosaista haastattelusarjaa (pitkiä ovat kaikki), joissa kofeiinin haitoista puhutaan.


https://tokentube.net/v/1232035381/Osa1-Kofeiini-Elimist%C3%B6%C3%B6n-kertyv%C3%A4n-solumyrkyn-vaietut-vaikutukset100 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page