top of page

Louhen Sydän meissä


Intuitiivinen, jalo ja alhainen Louhi on Kalevalan voimanainen. Hän on pelätty ja noidaksi ja rumaksi häijyksi akaksikin tituleerattu.


"Yhdistämällä Louhen hahmoon sekä kansanrunojen ehtoisaa, häät järjestävää emäntää kuin käyvää tautidemonien synnyttäjää Loveatarta ja laittamalla tämän vielä käymään tyttärensä päältä kauppaa Lönnrot teki Louhesta varsin uskottavan hahmon. Siis tällaisiahan me ihmiset olemme! Olemme ristiriitaisia, sekä hyviä että pahoja, ylhäisiä ja alhaisia, auttavaisia ja katalia, reiluja ja itsekkäitä. Louhi on kaikkea edellä kuvattua, ja myös niinkin hän on inhimillinen hahmo, että jos hän onkin muiden suhteen tarkkanäköinen, oman itsensä suhteen hän on hieman sokea." Eikö me kaikki olla vähän sokeita, mitä tulee meihin itseemme? On helpompi syyttää muita omista virheistämme. Emme oikein ymmärrä, että katsomme itseämme, kun huomaamme toisessa jonkin vian. Tuo toinen vain peilaa eli näyttää meille sen, mitä emme halua itsessämme nähdä.


Minä tunnen sympatiaa ja yhteenkuuluvuuttakin Louhea kohtaan, sillä hän on todella inhimillinen kaikkine "ruminekin" piirteineen. Hän on vähän karkea, intuitiivinen ja viisas nainen, Pohjolan vieraanvarainen ja reilu emäntä. "Kun häneltä sitten viedään sekä tyttäret, vähäväkisen oloinen puoliso että sampo, on ymmärrettävää, että häntä alkaa hieman ottaa pattiin." Vastoinkäymisten myötä hän muuttuu kostonhimoiseksi noidaksi ja jäi kiinni vihaansa. Tunnistan ja tunnustan todellakin näitä tunteita kokeneeni ja toisinaan edelleenkin kokevani.


Mistä tuo kyyhkynen sitten kertoo? Louhihan muuttui tarinansa lopussa kyyhkyseksi. Kyyhkynen symboloi rauhaa ja rakkautta. Miten Kalevalan mahtavimmasta naishahmosta tuli lopussa mitätön kyyhkynen. Oliko se hänelle rangaistus? Minusta se kertoo siitä, että jokaisen "Louhen" on ymmärrettävä, että koston tie ei ole koskaan kestävä. Myös tämän Pohjolan mahtavan ja intuitiivisen emännän oli kyettävä nöyrtymään ja pääsemään yli kovista kokemuksistaan ja antamaan anteeksi.


Miksi sitten pitäisi antaa väärintekijälleen anteeksi? Siksi, että siten vapauttaa itsensä. Jos kantaa vihaa ja katkeruutta sisällään, tekee haittaa vain itselleen, ei kenellekään muulle.


Sitaatit Tiina Piilolan kirjasta "Kalevalan naiset"


#louhi #kalevalannaiset #anteeksianto #louhensydän #kyyhkynen #voimanainen27 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page